Nieuws vanuit SOS Schulden op School
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
SOS Schulden op School
E-zine SOS Kind van de rekening

Beste, vrienden, collega's,
Laat het kind van de rekening niet in de kou staan. En hun ouders. En hun scholen. Via dit maandelijks e-zine laten we je mee volgen wat er beweegt. Nieuwe initiatieven, structurele stappen, visie-ontwikkelingen...
Een nieuw schooljaar is als een nog blanco schoolbord. Veelbelovend. Voor élk kind, dat hopen we.
(Bestuur en medewerkers van SOS Schulden op School vzw)

Beeld van de maand: KABOUTERS

Elk kind hoopt en droomt. Het kind van de rekening krijgt echter al gauw te horen: dromen zijn bedrog. Het leven is hard. Leren dat je 'kabouter' met o u moet schrijven, maar ook dat sprookjeshelden helaas niet helpen.
Zal jij het enige kind zijn met tweedehands schoolmateriaal? Zal je meekunnen op uitstap met je klas? Voel je je heel klein als je je ouders hoort zuchten als de schoolkosten bovenop de huur en energie heel moeilijk worden? Solidariteit is geen sprookje. Veel kàn. En moet. Elk kind is belangrijk.
(foto: Wim Rosiers)

Woord van de maand: ONBETAALDE SCHOOLREKENING

'Er worden binnen het beleidsdomein Onderwijs en Vorming niet systematisch cijfers bijgehouden wat betreft het aantal onbetaalde schoolfacturen in scholen of de manier waarop de scholen hiermee omgaan.'
Dat antwoordde Vlaams onderwijsminister Ben Weyts aan Vlaams parlementslid Kim De Witte op 9 maart 2020. Merkwaardig. Hijzelf verwijst naar een schatting dat niet minder dan 11% van de leerlingen problemen heeft met het betalen van de schoolfacturen.
Groot probleem voor de scholen EN voor de kinderen en hun gezin.
In het belang van het kind van de rekening:
Mogen we verwachten dat Onderwijs deze cijfers wél gaat bijhouden, ook zeker voor het secundair onderwijs waar onbegrijpelijk nog géén maximumfactuur is en dus alles kan.
Zo weet de Gezinsbond: “Sommige scholen vragen twee tot drie keer meer dan andere scholen voor eenzelfde richting, wat resulteert in een scherp contrast tussen goedkopere en duurdere scholen.” (https://www.goedgezind.be/dossiers/schoolkosten/onderzoek-toont-pijnpunten-studiekosten-in-tweede-en-derde-graad-aan/)


Groot probleem maar geen cijfers waard

Quote van de maand: WIE DE EINDJES AAN ELKAAR WIL KNOPEN, MOET VOORTDUREND IN TOUW ZIJN (Alexander Pola)

NIEUW: het SOS-logo

Net geen 25 jaar timmert SOS Schulden op School aan de weg. Maar liefst 87% van de scholen heeft onderhand een 'speciale tegemoetkoming voor ouders met betaalproblemen'. Dat is een begin. Zoals ook de 'maximumfactuur in het basisonderwijs' (mits de nodige aanpassing) een voorbeeld is voor het secundair onderwijs.
Anno 2022-2023 is er méér medevoelen met het kind van de rekening, maar de commercialisering van schoolmaterialen en zelfs de kosteninning verscherpen de noden nog.
Met een vernieuwd logo (fris kleurtje, het kind centraal,...) onderstrepen we de vernieuwde aanpak. Schulden op of omwille van de school zijn geen louter schoolprobleem. Het moet ons allen raken en in beweging zetten.

Iris, nieuwe SOS-coördinator
Toeval is het niet: nieuwe aanpak, nieuw logo, nieuw 'gezicht' voor SOS. Iris Vercammen heeft een pedagogische opleiding. Werken met mensen, het geven van kansen en het laten groeien van mensen zijn belangrijk voor haar. Ze wil zich inzetten op kwaliteiten en talenten van mensen.
Brood(doos)nodig
Lege of ongezonde brooddozen: 'Terwijl kinderen in de basisschool nog goed worden opgevolgd door de leerkrachten, is het in het secundair veel minder zichtbaar.'
En: 'Te weinig gezond eten heeft een impact op de concentratie, waardoor de kans groter wordt dat ze zonder diploma de schoolbanken verlaten.'
Dat zegt sociaal onderneemster Katrien Verbeke aan Het Nieuwsblad over haar nieuw project Enchanté.
Antwerpen nam alvast met de uitrol van het project 'Smakelijke School' netoverschrijdend goed voorbeeld, weliswaar voor het basisonderwijs.

Lees verder

Nieuws - goed om weten

Laat niemand uitvallen - de Uitpas helpt
Voor scholen die leerlingen met een UiTPAS met kansentarief willen opzoeken en registreren bij schooluitstappen: ken je de UiTPASapplicatie voor scholen al?
Meer info
Leg jouw puzzelstukje mee
Help mee aan het grote doel: geen financiële noch sociale uitsluiting bij het recht op onderwijs. Er is te veel vrijblijvendheid rond dit kinderrecht. Tonen wat kan en moet is belangrijk. Vernieuwend inspiratie bieden. Goede praktijken uit de proeftuinfase helpen. Steun aan scholen die doen wat ze kunnen, oudercomité's, lokale initiatieven...
SOS Schulden op School vraagt:
vrijwilligers van allerlei slag.
Interesse? Laat weten! mailto:info@schuldenopschool.be

Al 20.000 Robinpassen dit jaar
Stichting Robin brengt scholen, ouders van alle leerlingen en toeleveranciers van goederen & diensten aan scholen, bij elkaar, om samen de oplossing vorm te geven.
Meer info
Hulp aan 2859 kinderen
'Onze verbintenis is dat we elk Pelicanokind duurzaam begeleiden en steun bieden tot hij als jongvolwassene een diploma haalt en een volwaardige rol kan spelen in onze maatschappij.'
Meer info
Een koffer met scharen is duur
Op de eerste schooldag van 2018-2019 moedigde prof. Hendrik Vos (U.Gent) SOS Schulden op School aan om 'verder te schrijven wat haast niemand weten wil.' Talent gaat verloren als schoolgerief te duur is.Nog steeds actueel. De link staat er nog steeds op VRT Radio1.
Lees of luister
Werk eens met de SOS-publicaties
Jaren ervaring met en in scholen leidden bij SOS Schulden op School tot 2 handboeken en inspirerende brochures.
Nog steeds actueel en te bestellen.
Ideaal om er met een werkgroep mee aan de slag te gaan.

Info en bestellen

Tip voor wie méér wil weten: Whiteboard - Schulden op school.

Medewerking: Iris Vercammen, Ferre Van Besauw, Guido Reusens, Alexander Ramirez, Peter Dauwe
info@schuldenopschool.be | www.schuldenopschool.be
Wellekensstraat 45 – 9300 Aalst
Tel: 053 73 08 22
Online bekijken | Uitschrijven